Tuhkaan piirretty maa, Petra Rautiainen

 Tuhkaan piirretty maa, Petra Rautiainen

⭐⭐⭐1/2



"Inari, 1944. Olavi Heiskanen työskentelee saksalaisten johtamalla vankileirillä, jossa paitsi vangit myös vartijat joutuvat taistelemaan säilyttääkseen ihmisyytensä. Rauhan koittaessa osa rikoksista haudataan syvälle.

Enontekiö, 1947. Toimittaja Inkeri Lindqvist muuttaa pohjoiseen kirjoittaakseen reportaasisarjan sodasta toipuvasta Lapista. Samalla hän aikoo selvittää sodan aikana kadonneen aviomiehensä kohtaloa.

Kun Inkeri saa Olavin vuokralaisekseen, alkavat salaisuudet keriytyä auki."

Tuhkaan piirretty maa oli minulle hieman ristiriitainen lukukokemus. Arvostan sitä tutkimuksen määrää mitä kirjaa varten on tehty. Olen sitä mieltä että Lapin sodasta ja kaikesta mitä Lapissa sotien aikaa kävi ei yleisesti tiedetä tarpeeksi, ja arvostan että yhä tutkitaan ja kirjoitetaan, etteivät asiat unohdu. Mutta juonellisesti tämä kirja oli itselle lievä pettymys. Hahmot jäivät melko pintapuolisiksi, olisin halunnut tietää paljon lisää Olavista, Saarasta ja Bigga-Marjasta. Heidän taustat, motiivit ja tarkoitusperät jäivät nyt osaksi hämärään.

Hienoa kirjassa on kuitenkin faktat Lapin historiasta, sekä saamelaisista ja heidän sorrosta kertominen. Tästäkin on vaiettu liian pitkään ja asioita pitäisi tuoda vaan esiin vaikka se tekisi kipeää. Näinikään vankileireistä lukeminen oli toki karua mutta tarpeellista. Toivoisin enemmän teoksia Lapin historiasta ennen sotia ja niiden aikana. 

Nämä asiat huomioiden annan kirjalle kolme ja puoli tähteä.

Varoitus: kirjassa on myös eläinten kärsimystä. Ei tämä varmaan yllätyksenä tule kun kirja sijoittaa sota-aikaan, mutta varoitan silti. Itselle on aina hyvin vaikea lukea eläinten kärsimyksestä.

Kommentit

Suositut postaukset