Kudottujen kujien kaupunki, Emmi Itäranta.

Kudottujen kujien kaupunki, Emmi Itäranta.

⭐⭐⭐⭐

Kaukaisella saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien talon pihasta naisen, jonka kimppuun on hyökätty ja kieli leikattu irti. Äänettömän naisen tarinaa selvittäessään Eliana löytää itsensä keskeltä saaren historian ja nykyisyyden kudelmaa, jonka langat lomittuvat toinen toisiinsa kuin kutojien seinävaatteissa – tai unissa, jotka ovat saarella kiellettyjä.

🔹

Kuvaukseni kirjasta on tarkoituksella yhtä lyhyt ja salaperäinen kuin kirjan takakansikin. Tässä kirjassa vastauksia ei anneta suoraan vaan ne pitää lukea itse, välillä rivien välistä. Kirja alkaa suoraan tapahtumien keskeltä ilman taustakuvien maalausta tai selityksiä, ja vauhti vain kiihtyy kirjan loppua kohden. Tämän vuoksi kirja tuntuu minusta jäävän kesken. En kaipaa jatko-osaa, tarina tuli valmiiksi, mutta tuntuu kuin keskeltä puuttuisi jotain. Emmi Itäranta on luonut saaren, josta tiedämme kirjan lopussakin vielä kovin vähän. Tärkeimmät meille kerrotaan, uneksiminen on kielletty ja neuvosto naamioineen valvoo kaikkea tarkasti ja julmasti. Kirja jättää paljon tilaa omalle mielikuvitukselle, mutta itse olisin halunnut lukea hieman enemmän.

🔹

Vaikka koin tarinan lyhyeksi, oli lukukokemus nautinto. Emmi Itärannan teksti on ajoittain viiltävän tarkkaa ja välillä mystisempää, kuin runoutta. Ja aina se on kaunista. Kirjailijalla on todellinen kyky kaunokirjallisuuteen, ja tämä kyky on Teemestarin kirjan (Itärannan esikoiskirja) jälkeen vahvistunut.

Annan kirjalle neljä tähteä viidestä.

🔹

Kommentit

Suositut postaukset