Ennen lintuja, Merja Mäki.

 Ennen lintuja, Merja Mäki.

⭐⭐⭐⭐

Vuosi 1940. Nuoren Allin elämä ja toiveet jäävät sodan jalkoihin kun kotitanhuat luovutetaan Neuvostoliitolle. Alkaa raskas evakkotaival Laatokalta Seinäjoelle. Siellä odottavat sukulaisten armopalat, äidin pettymys ja työ sotasairaalassa. Miten Karjalan kalastajatytär tottuu Pohjanmaan peltoihin?

▪️

Ennen lintuja on vaikuttava kertomus evakkomatkasta ja samalla nuoren tytön kasvutarina. Tarinan teemoina on paitsi sota ja evakot, myös vaikea äitisuhde ja oman paikan löytäminen. Kirjaa on selkeä lukea, joukossa on mielestäni kivasti käytetty murresanoja niin että teksti kuitenkin säilyy helppolukuisena. Teksti on tunteita herättävää ja välillä olisi varmasti ollut hyvä pitää taukoa, mutta itseni tämä imaisi mukaan niin, että luin kirjan reilussa päivässä. Kirja avasi evakkojen kokemuksia ihan uudella tavalla.

▪️

Kirja jakautui minulle selkeästi kolmeen osaan. Alussa lähinnä vain itkin - itkin evakkomatkalle kuolleita lehmiä, itkin niitä jotka jäivät jälkeen, itkin sitä miten Allin oli pakko vain pärjätä. Puolivälin jälkeen taas suututti Allin äiti, miten julma ja itsekäs hän olikaan! Lopussa sentään oli toivoa. Annan kirjalle neljä tähteä viidestä. En ole hetkeen näin kovasti tunnekuohunut kirjan parissa! Kirja tosin antoi minulle myös voimaa, kun Alli löysi itse omat voimansa ja tajusi miten hän pärjää.

Ei sitä ihan joka tyttö kuljeta lehmää ja hevosta puolen Suomen halki!

▪️

Kommentit

Suositut postaukset