Myrskylasi, Anna-Kaisa Linna-Aho.

 Myrskylasi, Anna-Kaisa Linna-Aho.

⭐⭐⭐⭐

Arvostelukappale pyydetty kustantajalta, kiitos otavankirjat!


"Jatkosota on loppunut ja Ellen palaa kotiseudulleen auttamaan vanhan kartanon maatöissä. Rintamalla Ellen tunnettiin toisella nimellä, toisena henkilönä.

Kartanon ainoalta perilliseltä, hurjaluonteiselta Valdelta, Ellen ei voi kuitenkaan salata mitään. Heidän välillään vallitsee pelko ja kummallinen, herkkä luottamus.

Kartanon naapurissa asuu myös Lydia, jonka mies on haavoittanut sodassa mielensä. Ellen, Valde ja Lydia joutuvat kukin kohtaamaan sen, miten elää menetysten ja ahtaiden normien keskellä, miten tulla rakastetuksi vaikka maailma ja tunteet myrskyävät."


Myrskylasi on surumielinen ja herkkä romaani joka osoittaa sen, että vaikka sota loppui rintamalla, se jatkui vielä vuosia ihmisten sisimmässä. Koko kansakunnan toipuminen vei pitkään, monien sukupolvien ajan. Vaikka näennäisesti kaikki ehkä näytti olevan hyvin, niin sodan haavat vaikuttivat elämään vahvasti. Linna-Aho kuvaa tätä romaanissaan hienosti - vaikka syreenit kukkivat ja aurinko paistoi, niin ihmisten mielissä myrskysi. Sodan traumojen lisäksi kirjassa on aivan tavallista elämää hyvine ja huonoine päivineen, ja kirjasta saa hyvän kuvan millaista elämä käytännössä oli jatkosodan jälkeen. Tarinassa on mukana myös salaisuuksien vyyhti joka avautuu vähitellen, mutta parasta on kun luet tämän itse!

Annan kirjalle neljä tähteä viidestä. Mikään kevyt kirja tämä ei ole, mutta Suomen sodat ja niiden jälkimainingit ovat aiheita jotka kiinnostavat minua, joten itselleni teoksen surumielisyys tuntui luonnolliselta. Tämä kirja on muuten itseasiassa jatkoa Linna-Ahon kirjalle Paperijoutsen. En ole itse tätä kirjaa lukenut enkä tajunnut kyseessä olevan jatko-osa. Tämä kuitenkin toimii hienosti myös itsenäisenä teoksena, joten en pidä välttämättömänä lukea Paperijoutsenta ensin. Toki kiinnostus kyllä heräsi ja itse aion lukea Paperijoutsenen seuraavaksi. Toivon myös kovasti että Linna-Aho kirjoittaisi vielä lisää Ellenistä, Lydiasta ja muista!



Kommentit

Suositut postaukset