Lupauksen voima, Lily Ebert & Dov Forman.

 Lupauksen voima - Kuinka selviydyin Auschwitzista ja säilytin elämänhaluni. Lily Ebert & Dov Forman

⭐⭐⭐⭐

Kääntäjä: Jussi Kivi

"Kun Lily Ebert vapautettiin vuonna 1945 keskitysleiriltä, juutalaisamerikkalainen sotilas antoi hänelle setelin, johon oli kirjoitettu ”Menestystä ja onnea”. Vuosikymmeniä myöhemmin Lilyn jälkeläinen Dov jäljitti sotilaan perheen sosiaalisen median avulla, jolloin Lily nousi otsikoihin ympäri maailmaa. 

Lily kertoo tässä kirjassa lapsuudestaan Unkarissa, äitinsä ja nuorimpien sisarustensa kuolemasta ja päätöksestään suojella jäljelle jääneitä siskojaan. Lily lupasi itselleen, että jos selviäisi, hän kertoisi kaikille totuuden Auschwitzista - jottei vastaavanlaista pahuutta koskaan enää tapahtuisi."

🔸

Lilyn tarina kertoo selviytymisestä äärimmäisestä pahuudesta, mutta tästä huolimatta kuvailisin kirjaa kauniiksi. On uskomatonta miten Lily on selviytynyt kaikesta ja lähes satavuotiaana jaksaa yhä olla iloinen ja kertoa tarinaansa, jottei tämä tapahtuisi ikinä enää. Mielestäni meidän kaikkien tulisi lukea hänen tarinansa, ja muistaa mitä on kerran tapahtunut.

🔸

Holokaustista kertovaksi kirjaksi tämä on yllättävän kevyt, Lilyn kerrontatyylin ansiosta. Kirja on kirjoitettu siihen muotoon, että lukija voi tuntea kuin Lily olisi tuossa vieressä puhumassa. Joidenkin mielestä tämä ehkä tekee kerronnassa liian pintapuolisen, mutta itse pidin siitä että näin Lilyn oma ääni kuului parhaiten. Välillä kyllä tahti on niin nopea ja henkilöitä niin paljon, että juonen seuraaminen on vähän haastavaa. 

🔸

Annan kirjalle neljä tähteä, ja suosittelen sen lukemista kaikille! Kirjallinen mestariteos tämä ei ehkä ole, mutta sitäkin tärkeämpi kirja. Tosin hieman kritisoin sitä, että kun Lily kertoo Israelin valtion alkuvaikeuksista niin tekstissä ei mainita mitä myös Israel teki palestiinalaisille. 

🔸

Kiitos Suomalainen kirjakauppa kun pääsin mukaan ennakkolukuraatiin ja pääsin lukemaan kirjan jo ennen sen ilmestymistä! Kirja ilmestyy 13.6.2022.

🔸

Kommentit

Suositut postaukset