Ei kertonut katuvansa, Tommi Kinnunen.

Ei kertonut katuvansa, Tommi Kinnunen.

⭐⭐⭐⭐

"Alkukesällä 1945 viisi suomalaista naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Kaikki ovat aikoinaan lähteneet saksalaisten matkaan. Joku sairaanhoitajaksi, joku rakkauden perään, joku rahan takia töihin. Toinen maailmansota on loppumassa, ja se mikä oli hyväksyttyä vielä eilen, on tänään suuri synti. 

Millaista on palata kotiin kun kukaan ei halua ottaa vastaan?

Miten elää omien valintojen kanssa?"

🔹

Saksalaisten matkaan lähteneistä suomalaisnaisista ei historiankirjoissa paljon puhuta. Tosiasiassa heitä kuitenkin oli, sekä töissä että rakastuneita pariskuntina. Sodan jälkeen kotiin palanneet häpäistiin ja heidän tarinansa lakaistiin piiloon. Nyt Tommi Kinnunen antaa heille äänen.

🔹

Ei kertonut katuvansa on täynnä häpeää, pelkoa, nälkää ja uupumusta. Silloin tällöin mukana on toivonpilkahduksia ja ystävyyttä, mutta vain vähän. Sota satutti ja muutti kaikkia, ja jätti jälkeensä vihaa ja arpia.

🔹

Kaikesta tästä huolimatta kirja on hieno lukukokemus, teksti pitää lukijan otteessaan ja itse huomasin ahmivani kirjan lähes yhdeltä istumalta. Se kertoo myös siivun Suomen historiasta josta ei usein paljon puhuta. Suosittelen kirjaa kaikille joita sotahistoria kiinnostaa. Mielestäni kirja sopisi myös esim lukion äidinkielen tunnin lukulistoille siinä missä Tuntematonta sotilaskin!

🔹

Kommentit

Suositut postaukset