Vuorten laulu, Nguyễn Phan Quế Mai.

 Vuorten laulu, Nguyễn Phan Quế Mai.

⭐⭐⭐⭐⭐


Arvostelukappale pyydetty kustantajalta, kiitos sitruunakustannus 💛


"Hanoi, 1972. Tyttö ja isoäiti tarrautuvat toisiinsa amerikkalaisten pommien sataessa heidän suojansa ulkopuolella. Tytön vanhemmat ovat lähteneet taistelemaan sotaan, joka repii sekä hänen maansa että hänen perheensä.

Vanhempien paluuta odottaessa isoäiti tekee kaikkensa saadakseen tytön ajatukset muualle ja hän päättää jakaa Huongille elämäntarinansa. Hän paljastaa tarkoin varjeltuja salaisuuksiaan ja antaa tytölle arvokkaita oppitunteja elämästä; ei pelkästään selviytymisestä vaan siitä, kuinka elää rohkeasti, kunniakkaasti ja myötätuntoisesti."

🔸

Vuorten laulu armoton ja kaunis kirja. Se on täynnä surua, julmuutta, tuskaa ja kaipuuta. Silti sen runollisuudessa on kauneutta ja aivan valtavasti rakkautta. Itkin useasti kirjaa lukiessani, sekä surusta että liikutuksesta. Matka tämän perheen kanssa läpi 1900-luvun Vietnamin on ainutlaatuinen. Janoan lisää tätä, ja annan tälle kirjalle täydet viisi tähteä.

🔸

Opin kirjasta paljon uutta Vietnamin historiasta, erityisesti sodista. Aihetta ei mielestäni kovin kattavasti käyty läpi kouluni historiantunneilla, ja suoraan sanottuna olin järkyttynyt lukemastani. Mietin milloinkohan Vietnamilaiset selviävät kokemuksistaan. Yleisesti sanotaan, että vasta neljäs sukupolvi sodan jälkeen on vapaa sodan traumoista, mutta en tiedä voiko tämä pitää paikkaansa Vietnamissa, jossa haavat ovat niin kovin syvät. Kirjasta käy hyvin ilmi miten eri sukupolvet kantavat konfliktien taakat pitkään.

🔸

Nguyễn Phan on aivan uskomaton kirjailija. Hän on kirjoittanut Vuorten laulun englanniksi, joka ei ole hänen äidinkielensä. Silti hän on saanut tekstiinsä nidottua suuria tunteita jotka välittyvät lukijalle käännöksenkin kautta. Tämän kirjan myötä olen tutustunut hänen omaan tarinaansa, ja ihailen häntä suuresti. En malttaisi odottaa hänen seuraavaa kirjaansa.

🔸

Haluan myös sanoa erityisen kiitoksen Sitruunakustannukselle. Kiitos että olette ottaneet tämän kirjan valikoimaanne! Toivon tulevaisuudessa näkeväni enemmänkin Vietnamilaista kirjallisuutta Suomessa.

🔸

#vuortenlaulu #themountainssing #nguyenphanquemai #readvietnam

Kommentit

Suositut postaukset