Säästä ajatuksesi eläviä varten, Johanna Elomaa.

Säästä ajatuksesi eläviä varten, Johanna Elomaa.

"Eräänä aamuna Johannan maailma pysähtyi. Hänen veljensä oli hypännyt vietnamilaisen kerrostalon parvekkeelta. Veljen itsemurha ja sitä seurannut pitkän parisuhteen päättyminen johtivat romahdukseen. Lopulta Johanna sai tarpeekseen surusta ja itsesyytöksistä ja päätti lähteä pitkälle matkalle Intiaan Pyhään kaupunkiin retriittiin, Borneoon orankien kuntoutuskeskukseen ja Balille selvittämään, kuka oikeastaan on ja mitä elämältä haluaa."

🔸

En anna tälle kirjalle arvosanaa, se tuntuisi julmalta näin henkilökohtaisesta teoksesta. Kirja oli minusta ikäänkuin kirjailijan päiväkirja, raaka kertomus kamalista asioista selviämisestä. Ajoittain tätä ei ollut ollenkaan kiva kuunnella äänikirjana. Halusin kuitenkin kuulla millaista on orankien kuntoutuskeskuksessa, joten jatkoin kuuntelua.

🔸

Kirja alkaa verkkaisesti, ja Intiassa käydään vähitellen läpi paitsi veljen kuolemaa myös elämän kipupisteitä yleisesti. Seuraavaksi matkataan Borneoon orankien kuntoutuskeskukseen. Orangeista kerrotaan paljon, tästä pidin. Kuitenkin välillä kirjailija tuntui vähän omahyväiseltä. Keskellä sademetsää haastavissa oloissa hän on huolissaan vatsansa koosta ja siitä että ruokavalio on lähinnä nuudeleita. Vaaka ja kuntoilu mainitaan muutamankin otteeseen. Muista vapaaehtoisista ei puhuta aina kovin maireaan sävyyn. En odottanut mitään sankaria joka vain epäitsekkäästi auttaa orankeja, ja arvostan suoraa puhetta, mutta itsestä tuntuu oudolta kun jollekin vatsan koko ja paino on keskellä viidakkoakin noin merkitsevää.

🔸

Jätin kirjan kesken Balin osuuden keskellä. Itselleni kirja oli liian raskas koska osa kokemuksista oli valitettavan tuttuja. Ja Borneon jälkeen osiot jotka eivät olleet raskaita tuntuivat taas hyvin turhamaisilta enkä vain jaksanut kuunnella tätä. Siksi tämä arvostelukin jää nyt hieman keskeneräiseksi. En usko että palaan tämän kirjan pariin. Löysin kuitenkin että kirjailija on kirjoittanut tämän jälkeen lastenkirjan orvon orangin seikkailuista! Sen ajattelin lukea, koska rakastan orankeja. 🧡

🔸

Kommentit

Suositut postaukset