Suomalaisten muinaisusko, Uno Harva.

 Suomalaisten muinaisusko, Uno Harva.

3. Uudistettu laitos, alkuperäislaitos WSOY 1948

"Suomalaisilla on muiden kulttuurien tapaan omat vanhat jumalansa ja myyttinen menneisyytensä. Suomalaisten muinaisusko johdattaa lukijan kansanuskomme ikivanhoille juurille. Teos selvittää miten jumalat ja uskonto sulautuivat menneiden aikojen ihmisten arkeen ja juhlaan. Ensi kertaa vuonna 1948 julkaistu Suomalaisten muinaisusko kokoaa suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja Uno Harvan elämäntyön yksiin kansiin."

🔸

Tartuin tähän teokseen sen jälkeen kun Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys lumosi minut täysin. Halusin perehtyä tarkemmin teoksen olioihin ja taruihin, ja selvittää onko niillä taustallaan esimerkkejä esimerkiksi muinaisuskossa. Ja kyllä täältä joitain tuttuja nimityksiä löytyi! 

🔸

Teoksena Suomalaisten muinaisusko on melko raskaslukuinen tietokirja. Luin kolmannen uudistetun laitoksen, mutta silti huomaa että kirja on vanha, kirjoitettu 1948. Teos kertoo kattavasti muinaisen maailmankuvan, uskomukset, oliot joihin uskottiin ja taikoja joita tehtiin. Tekstiä oli niin paljon, että ihan kaikkea en tästä lukenut, vaan keskityin itseäni kiinnostaviin asioihin kuten olioihin ja vanhoihin tapoihin. Laitan kuviin mukaan sisällysluettelon, niin näet siitä helposti jos kirjassa on sinua kiinnostavia aiheita!

🔸

Tietokirjalle en oikein osaa antaa tähtiä, mutta sen sanon että ehkä asiasta kiinnostuneen kannattaa aloittaa jostain hieman helppolukuisemmasta teoksesta. Toisaalta taas jos olet erittäin kiinnostunut suomalaisesta uskontotieteestä ja folkloristiikasta, on tämä kirja mahtava tietopaketti sinulle!

🔸

#suomalaistenmuinaisusko

Kommentit

Suositut postaukset