Suomaa, Maria Turtschaninoff.

 Suomaa, Maria Turtschaninoff.

⭐⭐⭐⭐


"Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän laidalla. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahilloista on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin.

Suomaa kertoo monta pakahduttavaa tarinaa pienen pohjalaiskylän ihmiskohtaloista, sen metsien kultaisista lakoista ja pyhistä pihlajista, myyttisistä luonnonhengistä ja eläimistä. Neljän vuosisadan ajan kylän asukkaita koettelevat niin sodat, kulkutaudit kuin arkiset sydänsurutkin, mutta metsästä he löytävät turvan ja oman paikkansa."

🔸

Suomaa on syvällinen ja tunteikas kertomus Nevabackan tilan suvun vaiheista. Tärkein henkilö kirjassa on kuitenkin luonto. Nevabackan isännät ja emännät, tavat ja uskomukset vaihtuvat vuosisatojen varrella, mutta luonto on ja pysyy. Metsä kätkee sisäänsä suon, eläimet ja metsän väen. 

🔸

Kirja on kirjoitettu episodimuotoon, jokainen luku on uusi tarina, uusi sukupolvi. Aluksi oli vaikea muistella henkilöiden nimiä ja kuka oli mitä sukua kellekin, mutta loppujen lopuksi tällä ei ole väliä. Paikka kuitenkin on aina sama, ja luonto ympärillä säilyy, suo pysyy.

Kirjan kieli on hyvin kaunista ja se vangitsee lukijan sydämen niin, että pikkuhiljaa lukija kiintyy Nevabackan tilaan ja metsään aivan kuin sen asukkaatkin. Teksti maalaa lukijalle maatilan tupineen ja peltoineen niin taidokkaasti, että syreenien tuoksun voi melkein haistaa ja tuvan käkikellon tikityksen lähes kuulla. Tästä taas huomaa miten upea kirjoittaja Maria Turtschaninoff on!

🔸

Annan kirjalle neljä tähteä, ja suosittelen sitä kaikille luonnon ja hyvän kirjallisuuden ystäville. Vaikka teos on fiktiivinen, niin väitän että tästä oppii myös vähän Suomen historiaa ja etenkin suomalaisten luontosuhteen kehittymistä vuosien varrelta. Aistin että tämä kirja on tuleva klassikko!

🔸

#suomaa #mariaturtschaninoff #tammikirjat #suomalainenkirjallisuus




Kommentit

Suositut postaukset