Kultaisen oven talo, Elodie Harper.

Kultaisen oven talo, Elodie Harper.


Arvostelukappale saatu kustantajalta, kiitos Bazar.

"Kultaisen oven talo jatkaa Amara-nimisen entisen orjan rajua tarinaa antiikin Pompeijissa, jossa loistosta on vain lyhyt matka takaisin pohjalle. Sudenluolasta paennut Amara asuu nyt kultaovisessa talossa, uuden suojelijansa ja rakastajansa Rufuksen suopeuden varassa. Syyllisyys ystäviensä jättämisestä painaa Amaraa, eikä kultaovinen talo vaikutakaan niin turvalliselta kuin aluksi. Väkivaltainen mies menneisyydestä on jälleen Amaran kintereillä ja Rufuksesta alkaa ilmetä epämiellyttäviä puolia. Amaran on oltava ovela ja täysin armoton selvitäkseen hengissä – ja saadakseen himoitsemansa vapauden."


Voi Amara, tuletko ikinä olemaan kokonaan vapaa?

Olin kovasti odottanut tätä Sudenluolan jatko-osaa, ja aluksi tuntuikin että sivuilla palasin vanhojen ystävien pariin. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi että vaikeudet eivät loppuneet Sudenluolaan vaan Amara ei vieläkään ole tulevassa. Sarjan ensimmäinen osa paljasti jo julmuuden mitä orjat ja naiset yleisesti joutuivat antiikin Pompeijissa kärsimään, mutta silloin kirjassa oli enemmän toivoa mukana, kun lukiessa koko ajan jännitti ja odotti saako Amara vapautensa. Kiinnyin silloin päähenkilöön, ja toivoin kovasti että Kultaisen oven talossa Amaralla olisi vihdoin kaikki hyvin. Mutta ehkä tarinan opetus onkin että tuohon aikaan nainen ei ikinä ollut täysin vapaa, ja turvallisuus riippui miehistä.

Vaikka tämä kirja oli rankempi lukukokemus kuin Sudenluola, niin mukana oli jälleen myös paljon hyvää: Juoni soljuu eteenpäin kuin hyvä viini kirjan henkilöiden pikareihin. Julmuuksien keskellä on pilkahduksia rakkaudesta ja ystävyydestä. Tarina on täynnä kiinnostavaa kuvailua antiikin ajan elämästä, sekä arjesta että juhlista ja rituaaleista. On myös hienoa seurata henkilöiden kehitystä kirjoissa, esimerkiksi Britannicasta paljastuu täysin uusia puolia tässä kirjassa.

Jään varovaisen innokkaasti odottamaan keväällä suomeksi ilmestyvää sarjan viimeistä osaa. Toivon yhä että Amara vielä saisi vapauden ja onnen, toivottavasti kirjailija soisi tarinalle onnellisen lopun. Tai ehkä minun pitäisi muistaa että kyseessä on fiktiivinen tarina, eikä elää niin tunteella mukana tässä. 😅 Joka tapauksessa odotan jatkoa kovasti.

Bazar 2023. Kääntäjä Hanna Arvonen.

Ps. Tähtien sijaan, tässä muutama hymiö jotka kuvastavat ajatuksiani lukemisen aikana: 🥰🏺😭🔥⚡⚖️



Kommentit

Suositut postaukset