Huono tyttö, Sara Al Husaini.

Huono tyttö, Sara Al Husaini



"Äiti saattaa pelosta tärisevän tyttärensä hääsviitin ovelle. Tätä varten tytärtä on kasvatettu pienestä pitäen, pidetty kääreessä kuin kallisarvoista makeista. Tätä varten hänet on tuotu Suomesta Irakiin.

Ei olisi kannattanut hylätä huivia, sisarukset sanovat. Hän on nyt aviomiehesi, sanoo äiti.

Huono tyttö on hämmästyttävän rehellinen ja todistusvoimainen kertomus naisen alistamisen ja vaientamisen historiasta. Uskon hylkäämisestä, pakkoavioliitosta, islamilaisesta siveyskulttuurista, vapauden hinnasta. Ja ennen kaikkea pelottomasta naisesta, joka tahtoo selviytyä ja muuttaa maailmaa."

Huono tyttö on vaikuttava lukukokemus. Se järkyttää, itkettää, musertaa, kauhistuttaa. Samalla se on sorretun naisen voimallinen tarina vapauden vuoksi taistelemisesta, raa'an rehellinen ja aito. Sara Al Husaini ei säästele sanojaan kun kertoo kokemistaan kauheuksista, eikä pidäkään! Kunnioitan häntä aivan mielettömästi siitä miten rohkeasti hän kertoo tarinansa. Samalla olen kuitenkin syvästi pahoillani kaikesta siitä mitä hän on joutunut kokemaan, enkä kykene ymmärtämään miten hänen sukunsa saattoi tehdä sen hänelle, miten kukaan voi tehdä noin. Miten ne, joiden pitäisi rakastaa ja suojella, voivat riistää toisen vapauden ja diilata tämän kuin lihanpalan. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan samaa, ja silti pakkoavioliitot ovat yhä todellisuutta ja naisten oikeudet useassa paikassa pohjamudissa.

Kirjassa eri luvut ovat eri vuosia, ja paikoissa vuorottelevat Suomi ja Irak. Välillä mennään kauemmas menneisyyteen, välillä lähemmäs nykyisyyttä. Aikatasoja on monta, ja se välillä hieman häiritsee kun vuodet eivät liiku loogisesti, mutta tavallaan rento kerronta myös korostaa sitä että kirja on helposti lähestyttävä. Rankasta aiheesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, suosittelen tätä kirjaa kaikille. Aihe on liian tärkeä sivuutettavaksi, tältä ei saa sulkea silmiä.
🔸
Like 2023




Kommentit

Suositut postaukset