Enemmän kuin yksi lapsi, Shen Yang.

 Enemmän kuin yksi lapsi, Shen Yang.

⭐⭐⭐⭐⭐

"Rikoin lakia vain syntymällä."

"Shen Yang syntyi 1980-luvulla Kiinan yhden lapsen politiikan julmimpien vuosien aikaan. Koskettavassa muistelmateoksessa hän kertoo omista kokemuksistaan ylimääräisenä – ja siten perheelleen vaarallisena – lapsena."


Arvostelukappale pyydetty kustantajalta, kiitos Into kustannus! ❤️


Enemmän kuin yksi lapsi on koskettava omakohtainen kasvutarina Kiinan yhden lapsen politiikan aikana kasvaneesta tytöstä, joka ei ollut perheensä ensimmäinen lapsi. Vaikka tämä on Shen Yangin oma tarina, niin teos antaa äänen myös kaikille muille niinkutsutuille laittomille lapsille, joiden kohtalo Kiinassa oli usein hyvin onneton. Kirja tuo myös hyvin ilmi millaiset syvät arvet sukupolviin, ja koko yhteiskuntaan, on jäänyt syntyvyyden säännöstelyn seurauksena.


Kirjassaan Shen Yang kertoo rinta rinnan Kiinan yhteiskunnasta ja omasta lapsuudestaan, juonen edeten johdonmukaisesti hänen kasvaessaan. Alussa on lämpöä ja rakkautta kun hän asuu isovanhemmillaan viranomaisilta piilossa, mutta kaikki muuttuu kun hän viisivuotiaana joutuu tätinsä ja setänsä luo. Sen jälkeen lukija ei voi kuin itkeä lukiessaan miten pieni tyttö jää vaille sitä rakkautta ja huolenpitoa, jota hän olisi tarvinnut. Ainut pieni helpotus on se, että Shen Yang pääsee kouluun joka avaa mahdollisuuksia uuteen. Lopulta paperiton, laiton tyttö ponnistaa vielä pitkälle!


Anna kirjalle täydet viisi tähteä, ja suosittelen tätä kaikille. Se on tärkeä teos joka avaa oven kulttuuriin ja aikaan josta on liikaa vaiettu. Kiinassa on valtavasti laittomia lapsia, mutta kiitos Shen Yangin tiedämme nyt heistä edes vähän enemmän, emmekä anna heidän unohtua. Aiheesta kiinnostuneille suosittelen seuraavaksi lukemiseksi myös Mari Mannisen (HS Kiinan kirjeenvaihtaja) kirjaa Yhden lapsen kansa.


Kääntäjä: Rauno Sainio. Into kustannus 2023.



Kommentit

Suositut postaukset