Kirja-arvostelu: Amerikan maa, Jeanine Cummins.

 Amerikan maa, Jeanine Cummins.

⭐⭐⭐⭐⭐

Kirja saatu arvostelukappaleena, kiitos Sitruunakustannus 💛

Kääntäjä Elina Salonen

Sitruunakustannus 2022.


"Lydia Quixano Perez omistaa kirjakaupan Meksikon Acapulcossa ja elää keskiluokkaista perhe-elämää aviomiehensä ja poikansa kanssa. Eräänä päivänä kirjakauppaan saapuu Javier, karismaattinen mies, jonka intohimo on kirjat. Lydian ja Javierin välille syntyy lämmin ystävyyssuhde. Lydia ei tiedä, että Javier on huumekartellin pomo ja että hänen miehensä on juuri paljastamaisillaan tämän.

Kun Lydian aviomies julkaisee artikkelinsa, heidän elämänsä muuttuu hetkessä. Lydia ja kahdeksanvuotias Luca joutuvat jättämään kaiken ja pakenevat pohjoiseen, kohti Yhdysvaltoja, jonne Javierin vaikutusvalta ei yllä. Heistä tulee laittomia siirtolaisia yhdessä muiden kohtalotovereiden kanssa."

🔸

Amerikan maa on raaka ja koskettava kertomus siirtolaisuudesta. Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla kuolee 21 tunnin välein yksi siirtolainen. Tämä yhteiskunnallinen tragedia herätti Jeanine Cumminsissa halun kirjoittaa heidän tarinoistaan, ja olen iloinen että hän teki niin. Vaikka kirjan henkilöt ovat fiktiivisiä, on heidän matkansa ja kokemuksensa monien todellisuus.

🔸

Kirjan juoni etenee vauhdikkaasti mutta riittävän tasaisesti jotta siinä pysyy mukana. Teksti on helposti luettavaa ja tunteikasta. Matkan aikana voit tuntea pakojunan tärinän ja väsymyksen raajoissasi, niin taidokkaasti Cummins nämä tunteet välittää lukijalle. Samoin lukijalle välittyy jännitys ja epätoivo - pääseekö Lydia lapsineen turvaan? Suurin tunne on kuitenkin rakkaus, Lydian rakkaus lastaan kohden, joka ylittää kaiken ja antaa voimaa.

🔸

Annan kirjalle täydet viisi tähteä ja suosittelen tätä kaikille. Toivoisin että kirjan lukisivat etenkin pakolaiskriittiset ihmiset Yhdysvalloissa. Onneksi kirja onkin bestselleri, joten moni sen on lukenut. Toivon että kirja herättäisi ihmisissä myötätuntoa ja tarvetta auttaa - näin se teki minulle.

🔸





Kommentit

Suositut postaukset