Kaarna, Tommi Kinnunen.

Kaarna, Tommi Kinnunen.



Tässä kirjassa on rinta rinnan kaksi tarinaa. Nykypäivässä seurataan Martin ja hänen siskojensa kipuilua heidän äitinsä Lainan saattohoidon yhteydessä. Menneisyydessä edetään käänteisessä järjestyksessä Lainan elämää, päivään jolloin se muuttui ja mitä oli sitä ennen. 


Kirjan lukemisen aikana itselleni heräsi monenlaisia tunteita. Aluksi näin Lainassa vain traumatisoituneen naisen ja tunsin sääliä ja ymmärrystä. Sitten kun luin miten hän oli omia lapsiaan kohdellut, nousi esiin viha ja ymmärrys väheni. Kinnunen on äärimmäisen taitava kirjoittamaan tällaisia hahmoja, joista lukija voi olla aivan eri mieltä kirjan alussa ja lopussa. Hän myös kuvaa taidokkaasti tapahtumia jotka muuttavat ihmistä usein perustavanlaatuisesti. Voi kumpa Laina olisi puhunut kokemukset ulos itsestään, ehkä tuska olisi helpottanut edes vähän. Matkan varrella käy selväksi, että kieltäytyessään käsittelemästä mennyttä, Laina on vienyt toipumisen mahdollisuuden myös lapsiltaan, siirtänyt vain oman traumansa eri muodossa eteenpäin.


Lukiessa tätä kirjaa näkee valitettavan totuuden siitä, että naisten sota ja kotirintaman kauhut olivat pitkään vaiettu aihe Suomessa. Sodan jälkeen tilaa oli vain miesten kokemukselle, miesten kauhulle.


Kirja on kieltämättä traaginen ja surullinen, mutta samalla äärimmäisen hienosti tehty kertomus historiastamme. Venäläisten partisaanien iskuista Suomeen vaiettiin aivan liian pitkään, ja muutamat selviytyneet ja menehtyneiden omaiset joutuivat pitkään taistelemaan piilossa saadakseen edes ripauksen oikeutta. Lisään loppuun linkin, josta aiheesta kerrotaan lisää.


Kirjan loppu oli hämmentävä, itsestäni tuntui että teos jäi lähes kesken. Olisin toivonut lisää pituutta ja siten juonen eri lankojen yhteensitomista, hieman enemmän selitystä. Nyt moni kysymys jäi avoimeksi. Tästä huolimatta kirja on äärimmäisen hieno lukukokemus ja vaatii lukijaa lukemaan sen lähes yhdeltä istumalta, teksti vain imee mukanaan. Väittäisin jopa että tämä on Kinnusen paras kirja tähän mennessä!


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/17/seitajarvella-tapetut-naiset-ja-lapset-olivat-jatkosodan-vaiettuja-uhreja



Kommentit

Suositut postaukset