Ystävät, rakastavaiset, viholliset. Lorna Cook.

Ystävät, rakastavaiset, viholliset. Lorna Cook.



Kirja ilmestyy 2.5.2024, ja se on Lorna Cookin ensimmäinen suomennettu kirja! Kiitos ennakkokappaleesta Bazar.


"Guernseyn saaren sydämessä kohoaa jylhä kaksitorninen talo, Deux Tourelles. Kun taloa valmistellaan myyntikuntoon, sen sopukoista löytyy vihjeitä asukkaiden vaiheista toisen maailmansodan aikana. Keitä ovat valokuvassa hymyilevät nuoret? Kuka joutui keskitysleirille?

Vuonna 1940 Guernsey on pelon vallassa. Saksalaiset ovat miehittäneet saaren, eivätkä Le Royn sisarukset päässeet pakenemaan ajoissa. Natsiupseerit ovat ilmoittaneet majoittuvansa saaren rakennuksiin, ja pian Deux Tourellesinkin oveen koputetaan..."


Kahdessa eri aikatasossa kulkeva tarina, vuosi 2016 ja toinen maailmansota. Moni voisi sanoa että tästä on kirjoitettu jo paljon samalla asetelmalla, mutta itse otan tällaiset uudet kirjat yhä innolla vastaan, historiallinen fiktio kun on suosikki genreni. Vaikka aihepiiri on tuttu, niin tässä kirjassa on paljon uutta, erityisesti ainutlaatuisen paikan takia. Kirja sijoittuu Kanaalisaarilla, jotka sijaitsevat Englannin ja Ranskan välissä. Pakko myöntää, että ennen tätä kirjaa en edes tiennyt että saksalaiset miehittivät Britanniaan kuuluvat Kanaalisaaret toisen maailmansodan aikana.


Tämä kirja kosketti syvästi, ja luin sen hetkessä. Loppu tuli ihan liian nopeasti, enkä aavistanut menneisyyden tarinan tapahtumia ennalta vaikka niistä vihjeitä olikin. Kyyneliltä en välttynyt. Lorna Cookin teksti on hyvin koskettavaa, ja hän tulee lähelle lukijaa sanoillaan. Ihailen erityisesti hänen taitoaan näyttää miten sota ei ollut vain mustavalkoista hyvän ja pahan taistelua. Aina ihmisillä ei vain ollut vaihtoehtoja eloonjäämiskamppailussa, ei ainakaan yhtään hyvää vaihtoehtoa. Taidokkaan tekstin ansiosta olisin helposti lukenut tätä vielä vaikka 100 sivua lisää, ja jään innolla odottamaan Cookin seuraavia kirjoja!


Bazar 2024. Suomentanut Nina Mäki-Kihniä.



Kommentit

Suositut postaukset