Kirurgina Ruandassa, Seppo Salminen & Leena Hirvonen.

Kirurgina Ruandassa, Seppo Salminen & Leena Hirvonen.

"Ruandan kansanmurhan loppuvaiheilla lääkäri Seppo Salminen jätti Suomeen perheensä, arkensa ja työnsä ja lähti kenttäkirurgiksi keskelle sotaa Kigaliin, Ruandan pääkaupunkiin. Salminen lähti Punaisen Ristin kenttäsairaalaan vastaamaan klinikasta tietämättä tarkkaan, mikä häntä odottaisi ja selviäisikö hän koskaan takaisin kotiin.

Ruandan kansanmurha tapahtui vuonna 1994, tasan 30 vuotta sitten. Sen aikana hutut tappoivat 800 000 tutsia ja maltillista hutua YK:n ja maailman katsoessa voimattomana sivusta. Nykyään Ruanda on yksi Afrikan kehittyneimmistä valtioista. Murhenäytelmän traumat eivät kuitenkaan ole täysin parantuneet."


Kirurgina Ruandassa on rohkea ja vaikuttava kertomus tärkestä työstä keskellä olosuhteita, joita voi verrata oikeastaan vain helvettiin. Salminen ja hänen kollegansa hoitivat sodan uhreja samalla kun heidän ylitseen lensi pommeja, sähköä säännösteltiin, juoksevaa vettä ei ollut ja välineet olivat vähintäänkin kyseenalaisia. Sotilaat kävivät sairaalassakin pelottelemassa, missään ei ollut turvaa. Ja silti Salminen työtovereineen pystyi työhönsä ja pelasti monia.

Varoitan, että niin tärkeä kuin tämän kirjan aihe onkin, en voi kovin herkille tätä suositella. Kirjassa kuvataan melko tarkasti mätäneviä haavoja, rikkimenneitä raajoja ja kaikkea paljon, paljon pahempaa. Toki näitä kohtia voi jonkin verran hypätä yli jos ei kestä aihetta, mutta herkille en silti kirjaa suosittele.

Olen kiitollinen että Seppo Salminen on kirjoittanut tämän kirjan ja dokumentoinut kokemansa. Maailma katsoi sivuun Ruandan kansanmurhan aikana, mutta avustustyöntekijät eivät. Urheat työntekijät, kuten Salminen, tekivät kaiken minkä voivat. Kiitos Seppo työstäsi, ja kiitos tekstistäsi. Kiitos että et anna näiden vääryyksien unohtua, kiitos että olet pitänyt heikoimpien puolia. Kuten itsekin totesit: te ette olleet Ruandassa turhaan.

Jos haluat lukea aiheesta lisää, niin suosittelen Leah Chishugin kirjaa Pitkä matka paratiisiin - pako Ruandan kansanmurhan keskeltä.

Kommentit

Suositut postaukset